Új önálló és kombinált hiteltermékek Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel


 

Budapest, 2017. április 24. – 115 milliárd forintra pályázhatnak a mai naptól azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik. Az országszerte 442 MFB Ponton elérhető, nulla százalékos kamatozású hitelből a természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. Mától igényelhető a nulla százalékos, lakossági energiahatékonysági hitel
 

Budapest, 2017. április 24. – 115 milliárd forintra pályázhatnak a mai naptól azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik. Az országszerte 442 MFB Ponton elérhető, nulla százalékos kamatozású hitelből a természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. 

A mai naptól igényelhető a 115 milliárd forint értékű „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében igényelhető hitelprogram a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez biztosít forrást. A hitel egyebek mellett igényelhető a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is, több tízezer lakás vagy családi ház energetikai felújítását lehetővé téve.

„A hitelprogram elindításával az MFB már nem csak a vállalkozások, hanem a lakosság számára is biztosít olyan megoldást, melynek feltételeinél jelenleg nincs jobb a piacon.” –mondta Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „A nulla százalékos kamat egyedülálló lehetőséget biztosít az energiahatékonysági beruházások megvalósítására. A program ugyanakkor nem csupán a családok szempontjából fontos, hiszen a korszerűsítés révén jelentősen csökkenthető az elavult fűtési rendszerekből fakadó környezetterhelés is.”

A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év. A hitel más vissza nem térítendő forrás önerejének biztosítására felhasználható.
 
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: „A Kormány kiemelten kezeli az energetikával kapcsolatos kérdéseket, melyek között az egyik legfontosabb a lakóépületek korszerűsítése, ezáltal az energiafogyasztás csökkentése. A Nemzetgazdaság Minisztérium ezért olyan hitelprogramot dolgozott ki az MFB-vel közösen, amely a lehető legszélesebb körben biztosít lehetőséget az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások elvégzésére.”
 

A hitelhez további költségek (kezelési költség, előtörlesztési díj, stb.) nem kapcsolódnak, nincs kamat és árfolyamkockázat, így a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni. Emellett a hitelből finanszírozható a beruházás járulékos költségeinek egy jelentős része, például az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja.

A beruházás során nem kötelező az ingatlan energetikai besorolásának javulása, vagyis kisebb korszerűsítési munkák is finanszírozhatóak. Ezt segíti, hogy a minimális hitelösszeg 500 ezer forint, valamint az, hogy természetes személy esetén kétmillió forintos hitelösszegig az ingatlan nem kerül fedezetként bevonásra. A hitel utófinanszírozási konstrukcióban érhető el, ugyanakkor lehetőség van a szállítói finanszírozásra is, vagyis arra, hogy ne a végső kedvezményezettnek kelljen előfinanszíroznia a beruházást.

Az uniós visszatérítendő pénzügyi eszköz forrásból 105,2 milliárd forintot a GINOP-8.4.1/A-17, a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” program keretein belül, 9,41 milliárd forintot pedig a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” program keretein belül igényelhetnek az érdeklődők. 

A hitelprogramról részletes információ a Széchenyi2020 honlapon, illetve az mfbpont.hu oldalon olvasható. 

 

MFB 2020

MFB Pont-kereső

Visszahívást kérek

Írásban érdeklődöm

Gyakran ismételt kérdések

MFB Pontok listája

 
OTP Bank Nyrt.   MKB Bank Zrt.   NHB Növekedési Hitel Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság   GRÁNIT Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Budapest Bank   FHB   Magyar Takarékbank   B3 Takarék Szövetkezet