Új önálló és kombinált hiteltermékek Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel


 

MFB Pont


Gyakran ismételt kérdések katalógusa


Bevezető


Az alábbi felsorolásban az MFB Pontok indulásával, működésével, illetve a Pontokon forgalmazott termékekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseket gyűjtöttük össze. A katalógusban azok a kérdések és válaszok kapnak helyet, melyek az mfbpont.hu oldalon, nyilvánosan is elérhetők lesznek. A sajtó részéről várható kérdéseket külön, a Q&A katalógusban gyűjtöttük össze.


Gyakran ismételt kérdések


Széchenyi 2020 – Európai Uniós források


1.      Mit jelent a GINOP?


Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, fő hatóköre a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztése és növekedésének elősegítése. A vállalkozások hozzáadott értékének, profitjának, méretének növekedése a gazdasági és foglalkoztatás növekedés alapja, illetve a versenyképesség megőrzésére, javítására irányuló elképzelések motivációjának és pénzügyi hátterének forrása. (A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Európai Bizottság által elfogadott szövege alapján.)


A Program keretében a Közép-Magyarországi régiót kivéve valamennyi régióban (azaz Magyarország összes megyéjében Budapest és Pest megye kivételével) megvalósuló projekt európai uniós fejlesztési forráshoz juthat, a felhívásokban meghatározott feltételek mellett.


2.      Mit jelent a VEKOP?


A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program fő küldetése és átfogó célja, hogy biztosítsa a Közép-Magyarországi régió fejlődését, gazdasági versenyképességének további növekedését, valamint a régión belüli fejlettségbeli különbségek csökkentését.(A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Európai Bizottság által elfogadott szövege alapján.) A Program keretében meghirdetett források kizárólag a Közép-Magyarországi régióban megvalósuló projektekhez igényelhetők.


3.      Mit értünk pénzügyi eszköz alatt?


A pénzügyi eszközök visszatérítendő jellegű finanszírozási források (hitel, garancia, kockázati tőkebefektetés), amelyek a felhívásokban (termékdokumentációkban) meghatározott fejlesztési célokra, kedvező feltételek mellett igényelhetők életképes és jövedelemtermelő projektjek megvalósítására. Az MFB Pontokon GINOP és VEKOP finanszírozású pénzügyi eszközök igényelhetők.


A pénzügyi eszközök segítik a piaci forrásokból nem, vagy nem megfelelő mértékben finanszírozott vállalati szektor, leginkább kkv-k, társadalmi vállalkozások finanszírozáshoz jutását. Lehetővé teszik, hogy a versenyképesség-javítást vagy foglalkoztatás-bővülést szolgáló projektek forráshoz jussanak, illetve hogy a finanszírozási nehézségekkel küzdő, az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások alkalmazását ösztönző projektekhez is rendelkezésre állhasson a szükséges forrás. (A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Európai Bizottság által elfogadott szövege alapján.)


4.      Hol lehet tájékozódni a felhívásokról, pályázati lehetőségekről?


A felhívások a kormány hivatalos pályázati portálján, a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalon jelennek meg. A pénzügyi eszköz vonatkozású felhívások (termékdokumentációk) az MFB Zrt. honlapján (https://www.mfb.hu/) is elérhetőek, továbbá az MFB Pont honlapon (www.mfbpont.hu) a termékek között mindig megtalálja az aktuális felhívások keretében nyújtható pénzügyi termékekre, elsősorban hitelekre vonatkozó feltételeket.


Értékesítési hálózat - MFB Pontok


1.      Miért volt szükség az MFB Pontok létrehozására?


A Széchenyi2020 Európai Uniós fejlesztési programban a kormány jelentősen megemelte a vállalkozások számára elérhető források arányát, ezen belül egyre több olyan fejlesztést támogat, amelyben megjelennek a pénzügyi eszközforrások is. Utóbbiak végrehajtását az MFB Zrt. végzi, amely az 1609/2015. (IX. 8.) Kormányhatározatnak megfelelően közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a 2014–2020-as programozási ciklusban elérhető pénzügyi eszköz források értékesítési hálózatának kialakításában résztvevő partnereket.


A közbeszerzés során tehát olyan hitelintézeti partner, vagy partnerek jelentkezését vártuk, akik vállalták, hogy az ütemezésben foglalt határidőig közreműködnek legalább 400 településen az MFB Pontok létrehozásában és üzemeltetésében saját hálózatukon belül.


A kormány döntése értelmében a források kihelyezését az MFB Zrt. az operatív programok céljainak maximálisan megfelelve, az igénylők számára fizikailag is a lehető legkönnyebben elérhető módon valósítja meg. A közbeszerzési kiírásnak megfelelően, 2017. július 31-ig 568 MFB Pont jött létre az országban, amelyet -várhatóan év végéig- további 74 Pont megnyitása követ majd.


2.      Mi jellemzi az MFB Pont értékesítési hálózatot?


A pénzügyi eszköz források elosztását végző MFB Pontok a hazai hitelintézeti rendszer meglévő fiókhálózatán belül érhetők el.


A közbeszerzési eljárásban kiválasztott közvetítő partner az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviseletében szerződik az igénylőkkel, illetve a forráskihelyezéshez és az ügyletgondozáshoz kapcsolódó feladatokat végzi az MFB Zrt. számára.


Az értékesítési rendszer felállításának legfontosabb célkitűzése, hogy a vállalkozások helyben, a lehető legalacsonyabb kamatszinten jussanak visszatérítendő forráshoz. Az MFB Pontok stratégiai és nemzetgazdasági célokkal összhangban lévő előnye, hogy lehetővé teszik a kormány szándékainak megfelelő, gyors és hatékony termékbevezetést, a végfelhasználók számára könnyen elérhető módon.


A modell jól illeszkedik a megújuló MFB Zrt. stratégiájába, amely a vállalkozások igényeit, a termékek gyors és egyszerű elérhetőségét helyezi előtérbe.


Tekintettel az uniós források több százmilliárd forintos volumenére, az MFB Zrt. kizárólag a magyar gazdasági életbe jól beágyazott, kiterjedt helyismerettel rendelkező, tevékenységüket a legszigorúbb törvényi előírások szerint végző, stabil, tőkeerős, gazdasági és pénzügyi értelemben is életképes, illetve fiókhálózattal rendelkező pénzügyi közvetítő partnerekre számít ezen a téren.


3.      Mit jelent az MFB Pont?


Az MFB Pont olyan ügyfélkapcsolati pont, ahol a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program pénzügyi eszközei elérhetők az érdeklődők számára. Az MFB Pontok működő hitelintézeti fiókokon belül található, elkülönített ügyfél kiszolgálási helyek, melyekre felismerhető vizuális jelzések hívják fel a figyelmet a bankfiók portálján és belső terében is.


4.      Mely hitelintézetek fiókjaiban találhatók meg az MFB Pontok?


Az MFB Pontok az alábbi hitelintézetek fiókhálózatának kiemelt egységeiben érhetők el: • ·                    TakarékBank Zrt.

   

 • ·                    B3 TAKARÉK Szövetkezet

   

 • ·                    Budapest Bank Zrt.

   

 • ·                    FHB Bank Zrt.

   

 • .                    OTP Bank Nyrt.

   

 • .                    MKB Bank Zrt.

   

 • .                    Gránit Bank Zrt.

   

 • .                    NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.

 •  

5.      Hol találom meg a legközelebbi MFB Pontot?


Ebben segítségére lehet az MFB Pont-keresőalkalmazásunk, melyet – többek között – a nyitóoldalon talál meg. Ezzel az alkalmazással az Önhöz legközelebb eső Pontokat keresheti meg. Érdemes az Önt érdeklő termék oldalán is tájékozódni, itt azokat az MFB Pontokat soroljuk fel, ahol az adott termék igényelhető.


6.      Minden MFB Ponton lehet igényelni bármilyen EU forrású terméket?


Nem, az egyes MFB Pontokon elérhető termékek köre eltérhet, részletes információért kérjük, keresse fel a termékoldalakat, vagy az MFB Pont kereső alkalmazásunkat.


7.      Mikor nyílnak meg az MFB Pontok?


A közbeszerzési kiírásnak megfelelően, 2017. július 31-ig 568 MFB Pont jött létre az országban, amelyet -várhatóan év végéig- további 74 Pont megnyitása követ majd.


A fiókhálózat folyamatosan bővül, az újonnan megnyílt fiókokról minden esetben tájékoztatást adunk az aktuális hírek között. Az Önhöz legközelebb eső MFB Pontok könnyen megtalálhatók az MFB Pont kereső alkalmazásunk segítségével.


Termékek


1.      Milyen hiteleket/hiteltermékeket lehet igényelni az MFB Pontokon?


Az MFB Pontokon összesen 12 önálló, illetve kombinált hitelprogramot igényelhetnek az ügyfelek, ezek részletes leírása a Termékleírásban és az Útmutatóban található.


2.      Mi a célja a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Hitelprogramnak (GINOP-8.3.1-16)?


A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztése olyan beruházásainak támogatása révén, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mértékben jutnak finanszírozási forráshoz.


3.       Kik igényelhetnek európai uniós forrást?


A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozása a cél. Az igényelhető hiteltermékek köre folyamatosan bővül, és az egyes termékek kölcsönfelvevői (végső kedvezményezettek) felhívásonként eltérhetnek, ezért kérjük, minden esetben tájékozódjon az adott termékre vonatkozó Termékleírásban és az Útmutatóban.


4.      A hitelügyintézéshez kell-e számlát nyitnom az MFB Pontot üzemeltető hitelintézetnél, ha máshol már van számlám?


Az uniós forrású termékek igénybevételéhez nem szükséges újabb fizetési számla nyitása az MFB Pontban.


5.      Budapesti vagy Pest megyei székhellyel rendelkező vállalkozás kaphat Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelt?


Budapesti vagy Pest megyei székhellyel rendelkező vállalkozás a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú hitelt (GINOP-8.3.1-16) abban az esetben igényelheti, ha a projekt a vállalkozás Közép-Magyarországi régión kívüli telephelyén vagy fióktelepén valósul meg.


6.      Induló vállalkozások részesülhetnek a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelben (GINOP-8.3.1-16)?


Igen, amennyiben nem szerepelnek a Termékleírás szerinti hitelprogramból kizártak között és minden egyéb feltételnek megfelelnek.


7.      Már befejezett beruházás finanszírozására igényelhető a hitel?


Nem, fizikailag már lezárt vagy teljes mértékben végrehajtott beruházás finanszírozására NEM igényelhető a hitel.


8.      Mekkora mértékű önerő szükséges?


A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16) esetében az elvárt saját forrás mértéke a projekt teljes elszámolható, visszaigényelhető ÁFA-val csökkentett költségének minimum 10%-a, kivéve a használt gépjármű beszerzés, ahol minimum 20%. Más termék esetében a Termékleírásban, illetve az Útmutatóban tájékozódjon a konkrét előírásokról.


9.      Számít-e, hogy milyen főtevékenységet folytat a vállalkozás?


Igen, a vonatkozó termékdokumentáció minden esetben tartalmaz erre vonatkozó feltételt, vagy a kizárt ágazatokat sorolja fel.


10.      Milyen projektekhez vehető igénybe a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16)?


A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Hitelprogram (GINOP-8.3.1-16) a következő beruházási célokra vehető igénybe:


·      Tárgyi eszközök beszerzése


·      Használt eszköz beszerzése


·      Immateriális javak beszerzése


·      Építés, épület-kivitelezés


·      Ingatlanvásárlás (Az ingatlanvásárlás összes elszámolható költsége nem haladhatja meg a projekt várható összes elszámolható költségének 2%-át.)


(A 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 5. sz. mellékletében meghatározottak szerint.)


A Hitelprogram keretében a Számviteli törvény 28. § (1) bekezdésében meghatározott forgóeszközök közül kizárólag a Beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó készletek finanszírozhatók (levonható ÁFA nem finanszírozható), a Kölcsön összegének maximum 30%-ig.


11.  Milyen ágazatok vannak kizárva a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16) igénylési lehetőségből?


A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Hitelprogramból (GINOP-8.3.1-16) kizárt igénylők, felhasználók, ágazatok köre, a Bizottság 1407/2013/EU rendelete alapján támogatásban nem részesíthető vállalkozások és felhasználások, a Hitelprogramban való részvétel további kizáró feltételei részletesen megtalálhatók a Termékleírásban és az Útmutatóban.


12.  Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16) keretében használt eszköz beszerzése finanszírozható?


Igen, az igénylés erre vonatkozó feltételei megtalálhatóak a Termékleírásban és az Útmutatóban.


13.  A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16) keretében turisztikai ágazat projektjei finanszírozhatóak?


Igen, az alábbi beruházások:


·         szálláshely-fejlesztés;


·         vendéglátóhelyek infrastruktúrájának kialakítása és fejlesztése;


·         nagy vonzerejű fürdők fejlesztése;


·         tematikus parkok kialakítása és fejlesztése;


·         a magyar hagyományokat és a mai kor követelményeit ötvöző turisztikai fejlesztések, ideértve az orvosi szolgáltatásokon alapuló turizmus fejlesztését is;


·         üzleti turisztikai szolgáltatások fejlesztése turisztikai desztináció (fogadóterület) helyszíneken.


14.  A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Hitelprogram (GINOP-8.3.1-16) keretében gépjárművásárlás finanszírozható?


Gépjármű vásárlás az alábbiak szerint finanszírozható:


-          TEÁOR kód alapján a cég legyen finanszírozható – az alábbi TEÁOR tevékenység szerint eleve kizárt ágazatok:


·         TEÁOR’03 60.24 közúti teherszállítás


·         TEÁOR’08 49.41 közúti áruszállítás


Más TEÁOR tevékenységet folytató cégek szállítóeszköz, gépjármű beszerzése nem tiltott azzal, hogy személygépjámű beszerzése nem megengedett a Hitelprogram keretében.


-          a támogatás kizárólag a Program keretében nem kizárt tevékenységek körében hasznosuljon,


-          a hitel maximális összege az EUROTAX érték max. 80 %-a,


-          a vállalkozás erre jogosult képviselője nyilatkozattal támassza alá, hogy a gépjárművásárlás a vállalkozás működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges,


-          CASCO biztosítás megkötése szükséges, (az MFB Zrt. zálogjogosultsági feljegyzésével a biztosítási kötvényen, illetve szerződésen)


-          a gépjárműnek meg kell felelnie az európai kibocsátási normáknak.


15.  Magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan felajánlható fedezetként a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16) esetében?


Igen, a fedezetekre vonatkozó részletes feltételekről, kérjük, érdeklődjön az MFB Pontokon.


16.  Milyen költségekkel kell számolni a hitelfelvétel kapcsán?


A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitellel (GINOP-8.3.1-16) kapcsolatban sem kamat, sem kezelési költség, sem egyéb költség nem merül fel, azonban a hitelfelvevő által kezdeményezett szerződésmódosítás díja és a követelésbehajtás költségei felszámíthatók, illetve a harmadik félnek fizetendő díjakat kell megfizetni (értékbecslés költsége, jelzálogbejegyzés illetéke, közjegyzői díj stb.).


17.  Milyen fedezet szükséges a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16) igénybevételéhez?


Az alábbi biztosítéki formák fogadhatók el:


·           ingatlan jelzálog,


·           ingó jelzálog (gépen, berendezésen, járművön, készleten),


·           fizetési számla követelésen alapított óvadék,


·           gazdasági társaság és szövetkezet esetén a tulajdonos készfizető kezessége,


·           egyéb természetes vagy jogi személy készfizető kezessége.


18.  Milyen iratokat szükséges csatolni a hitelkérelemhez?


A benyújtandó dokumentumok körét a hitelkérelem tartalmazza, amelyet a Termékoldalon megtalál.


19.  Milyen típusú állami támogatás a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel (GINOP-8.3.1-16)?
A hitelprogram keretében nyújtott kölcsön állami támogatásnak, formáját tekintve kedvezményes kamatozású kölcsönnek minősül. A kölcsönt kizárólag az Európai Unió működéséről szóló Szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet (megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2013. december 24-én L 352. számában 1. oldal) alapján lehet nyújtani, azaz csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Az állami támogatásokra vonatkozó előírásokat a Hitelprogram Termékleírásának II. fejezete tartalmazza.Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti, egy és ugyanazon vállalkozás részére a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalma tagállamonként nem haladhatja meg a 200.000 eurónak, közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében végző vállalkozások esetében a 100.000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (8) és (9) bekezdését is.


20. Milyen értékbecslés fogadható el az MFB Pontokon elérhető hitel-vagy kombinált hiteltermékek igénylése esetén?
Felhívjuk a Tisztelt Érdeklődő, Pályázó, Ügyfél figyelmét, hogy az MFB Pontokon keresztül igényelhető Európai Uniós forrásból finanszírozott önálló-és kombinált hitelprogramokhoz kpcsolódó értékbecslések megrendelése kizárólag az MFB Pontokon keresztül történik. Az értékbecsléssel kapcsolatban felmerülő ügyintézést a kiválasztott MFB Pontok végzik. Az értékbecsléssel kapcsolatban felmerülő költség az ügyfelet terheli.


 


MFB 2020

MFB Pont-kereső

Visszahívást kérek

Írásban érdeklődöm

Gyakran ismételt kérdések

MFB Pontok listája

 
OTP Bank Nyrt.   MKB Bank Zrt.   NHB Növekedési Hitel Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság   GRÁNIT Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Budapest Bank   FHB   Magyar Takarékbank   B3 Takarék Szövetkezet