Új önálló és kombinált hiteltermékek Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel


 

Tisztelt Érdeklődő!

Köszöntjük az MFB Pontok hivatalos weboldalán! Az MFB Pontok hálózatát azért hoztuk létre, hogy vállalkozása egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthasson hozzá a fejlődéshez szükséges forrásokhoz – a lehető legalacsonyabb kamatok mellett.

Honlapunkon minden szükséges információt megtalál az MFB Pontokról, azok elérhetőségéről, illetve az MFB Pontokon forgalmazott termékekről. A Gyakran ismételt kérdések menüpontba azokat a témákat, kérdéseket gyűjtöttük össze, melyek az értékesítési hálózat és a termékleírás kapcsán a legtöbbször felmerültek eddigi munkánk során.

Ha ezen felül további információra vagy személyes tanácsadásra van szüksége, kérjen visszahívást a termékoldal jobb szélén található információs panel segítségével, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső MFB Pontok egyikét!

Az alábbi tájékozató összefoglalja az MFB Pontokról szóló legfontosabb információkat.

Mit kell tudni az MFB Pontokról?

A Kormány a 2014–2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források kihelyezésénél az ügyfélközpontú rendszer megalkotását helyezte a középpontba. A legfontosabb cél, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melynek 75%-át, közel 540 milliárd forintot hirdet meg a Kormány a ciklus első felében.

A visszatérítendő pénzügyi eszköz források közvetítésével, illetve az új értékesítési hálózat kialakításával a Kormány az 1609/2015. (IX. 8.) Kormányhatározatban a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki az MFB Pontok kialakításában szerepet vállaló, hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Az MFB Pontok hálózatát a közbeszerzésen nyertes hitelintézetek, a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt., az FHB Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Gránit Bank Zrt és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjai és tagintézményei alkotják.

Hatékonyabb, biztonságosabb, ügyfélközpontú közvetítői modell

A hatékony, biztonságos forrásközvetítés és az ügyfélközpontúság elveinek megfelelve az MFB szakított az előző uniós ciklusban működő rendszerrel, és új modellt dolgozott ki az európai uniós, visszatérítendő pénzügyi eszköz források közvetítésére. Ebben a modellben az egységes szabályokat és üzleti döntéseket központi irányítással, a Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) hozzák meg, a pályázatok kezelését, a szerződéskötési feladatokat, a kapcsolattartást, a panaszkezelést az ebben járatos, tapasztalt, közbeszerzésen kiválasztott hitelintézeti fiókok látják el.

Az MFB az új modellben saját maga szerződik a pályázókkal, a kiválasztott partnerek pedig ellátják a az MFB számára a kihelyezéshez kapcsolódó feladatokat, a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő tevékenységeket. A rendszer működtetésének költségei, a kapcsolódó hitelezési kockázatok az EU-s programszámla keretére elszámolhatók, ezért azok nem terhelik az állami költségvetést, és nem hordoznak kockázatot az MFB gazdálkodása számára. A kiválasztott közvetítő hitelintézetek közvetítői díját az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Az MFB Pontok modellje egyedi magyar megoldás, amely egyesíti a különböző közvetítői rendszerek előnyeit és gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós visszatérítendő pénzügyi eszköz források szétosztását. A megoldás az EU-s szabályozással és elvárásokkal összhangban van.

Alacsony ügyfélkamatok

A vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa. A korábbi 69%-os ügyfélkamatok helyett akár NULLA százalék körüli kamat mellett is igényelhető visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás.

A 2007–2013-as ciklus gyakorlata a refinanszírozó partnerek számára viszonylag széles, 5–7%-os sávot biztosított költségeik, illetve a profit realizálására, miközben a kihelyezésre megkapott forrásokat 0,4%-os kamattal kapták meg. Ebben a rendszerben a refinanszírozó partner részben vállalta a hitelezési kockázatot, de ennek, illetve saját profitjának költségét a vállalkozásokra hárította.

Mindenki számára elérhető hiteltermékek

Az MFB a hiteltermékek feltételrendszerét úgy alakítja ki, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük!

A korábbi rendszerben a források sok esetben nem azokra a területekre koncentrálódtak, ahol igazán szükség lett volna rájuk. A közvetítők a legalacsonyabb kockázati profilú ügyfeleket részesítették előnyben, így döntően azok a vállalkozások jutottak EU-s támogatáshoz, akik a piacról is kaphattak hitelt. Finanszírozási rés alakult ki: a nehezen finanszírozható kis- és középvállalkozások gyakran kimaradtak a forrásokból.

Az MFB Pontokon keresztül értékesített hiteltermékek esetében fő cél a minél szélesebb körű forráskihelyezés.

Mikortól és hol érhető el az MFB Pontok hálózata?

A Kormány gazdaságpolitikájával összhangban az MFB a fővárostól kezdve, a megyeszékhelyeken át, egészen a kisebb településekig mindenhol ott van, ahol szükség van rá, hogy segítse a vállalkozásokat. Az MFB Pontok hálózata országosan a lakosság 72%-át, illetve a vállalkozások 83%-át éri el helyben.

A közbeszerzési kiírásnak megfelelően, 2017. július 31-ig 568 MFB Pont jött létre az országban, amelyet -várhatóan év végéig- további 74 Pont megnyitása követ majd. A hálózatban év végéig összesen 63 első kategóriájú MFB Pont lesz, amelyek a teljes hitelezési és értékesítési folyamatot végzik az összes elérhető termék esetében. További 260 második kategóriájú, ahol megvalósul az országos elérést igénylő termékek teljes hitelezési és értékesítési folyamata, illetve 319 harmadik kategóriájú MFB Pont, melyek fő feladata a tájékoztatás és az ügyfél érdeklődés továbbítása. Tovább bővül a fővárosi Pontok száma is, így összesen majd 18 budapesti fiókban igényelhetők uniós források.

Az MFB Pontok lehetőséget adnak arra, hogy a gazdasági értelemben elmaradottabb térségek felzárkóztatása gyorsuljon, a vidék a saját lábán is meg tudjon állni, a kistelepülések és a nagyvárosok közötti, gazdasági értelemben vett különbségek csökkenjenek. A hálózat ugyanakkor azokra a nagyobb településekre is hangsúlyt fektet, ahol sok kis- és közepes vállalkozás működik, és ahol ezért a tapasztalatok szerint a legnagyobb az érdeklődés az uniós pályázatok iránt.

Az MFB Pontok teljes listáját ide kattintva  érheti el, az Önhöz, vagy vállalkozásához legközelebb eső fiókot a fiókkereső segítségével találhatja meg!


MFB 2020

MFB Pont-kereső

Visszahívást kérek

Írásban érdeklődöm

Gyakran ismételt kérdések

MFB Pontok listája

 
OTP Bank Nyrt.   MKB Bank Zrt.   NHB Növekedési Hitel Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság   GRÁNIT Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Budapest Bank   FHB   Magyar Takarékbank   B3 Takarék Szövetkezet